balklanning.blogg.se

Följ processen i mitt projektarbete - att designa och sy min klänning till treans bal på gymnasiet.

Kjolen + lösningar/detaljer

Kategori: Allmänt

Då överdelen var i stort sett klar började jag nu arbetet med kjolen. Jag ville ha en lång kjol med väck i dubbla tyger. Ett sidentyg som undertyg och sen ett organsa-tyg som övertyg. 
När jag mätte den befintliga mallen insåg jag ganska snabbt att den skulle bli för kort då jag är ganska lång och dessutom har tänkt ha någorlunda höga klackar på balen. Jag förlängde därför kjolen så mycket som tyget räckte till. Hellre för lång än för kort! 
Som ni ser på bilden ovan blev min kjol en bra bit längre än ursprungsmallen! 
När jag klippt ut alla bitarna i båda tygen sydde jag ihop dem med varandra så att jag hade som två rör. Därefter trädde jag på yttertyget på innertyget och sydde ihop dem längst upp i midjan så att det skulle vara lättare att sy fast allt i överdelen sedan. När jag sydde ihop bitarna i övertyget fick jag vara väldigt noga med sömmen då organsan är halvtransparant och blev sömmen för stor skulle den synas vilket inte hade varit snyggt. Jag sydde därför med väldigt kort stygnslängd och  så nära fållen jag kunde. För att ändå vara säker på hållbarheten sydde jag alla längder dubbelt. 
Tyg-"röret" ↑
Som ni kan se är det en bit i ena sömmen lämnad öppen. Detta är för att där ska dragkedjan placeras senare. 
Som kjolen var i det här stadiumet hade det lätt kunnat rymmas 4-5 stycken av mig i den. Men allt extra tyg behövs för att kunna skapa ett fint fall med hjälp av att vecka kjolen. Jag hade tidigare aldrig sytt denna metod så det blev en ny lärdom för mig. Jag läste på en del om hur man gjorde och hittade tillslut denna video som på ett bra sätt visar hur man gör. Efter att ha tittat på den testsydde jag först på en bit tyg för att se hur det gick inann jag gav mig på själva kjolen. 
Det var lite pilligt men efter ett tag hade jag den mängden väck jag ville ha och kunde se till så att dom var jämt fördelade runt hela kjolen. En viktig sak att tänka på under just den här delen av arbetet är att det är här hela kjolens passform bestäms. Gör du för många väck finns risken att kjolen tillslut inte når runt dig och gör du för få blir den för stor. Därför mätte jag både mitt egna midjemått och kjolens mått flera gånger om innan jag tillslut nålade fast vecken och säkrade dem med både raksöm och sicksacksöm. 
 
Kjolen är i princip klar nu och ska därför fästas med överdelen. Detta gjorde jag genom att bestämma vart mitten på kjolen frammefrån var och lägga den rätsida mot rätsida med överdelens mitt och sedan nåla runt hela kjolen så att det sedan bara var att sy runt. När man sedan då viker upp överdelen syns inga sömmar utan man får en fin övergång från kjol till överdel. 

När jag kommit så här långt i processen var det nu dags att fästa dragkedjan. Lättare sagt än gjort mina vänner! Dragkedjan man använder till sånna här typer av klänningar är en såkallad osynlig dragkedja. Kort och gott kan man säga att den ser ut att vara vrängd och meningen är att den inte ska synas. Men att få dit den tog tid, koncentration och ett antal frustrations utbrått från min sida då det var så svårt och krävande. Hade jag bara haft ett tyg hade det blivir betydligt enklare men nu hade jag både sidentyget och organsan att fästa den i och tygen levde sina egna liv och dragkedjan ville inte sammarbeta. Därför blev det inga bilder på den processen, jag glömde helt enkelt bort det undertiden och när jag väl var klar ville jag inte se en dragkedja på ett bra tag. 

Men jag fick den ju på plats tillslut och nu var det bara axelbanden kvar, trodde jag...
Testade klänningen igen för att se så den fortfarande satt bra och det var tur för insåg att dragkedjan hade krävt mer tyg än jag räknat med så det det tidigare funnits ordentligt med plats för min byst fanns det nästan ingen plats kvar. Kort sagt, jag blev plattbystad av klänningen! Hela formen hade ändrats om och jag inser att det var till stor del på grund av den egna designen jag gjort som inte gick ihop med min kanske inte så jätte profitionella dragkedjesömnad. Men som jag brukar intala mig när något går fel shitty situations inspire brilliant solutions, det var helt enkelt bara att ta fram sina designer kunskaper och utgå från situationen jag hade och forma om. Det hela slutade med att jag veckade partiet framme vid bysten. Detta gav en djupare urringning som ger en illution av mer form men vecken gör också att det blir mer rund form på kuporna och där med mer plats för bysten. Nu i efterhand är jag glad att det blev så då jag tycker att klänningen blev ännu finare och blev ännu mer personlig. 

Så var det då dags för axelbanden. Eller axelbandet kanska jag ska säga för jag hade ju redan från början bestämt mig för att göraen klänning i halterneck model. Då min klänning innehåller två sektioner av tyg (siden+organsa nedtill & enbart siden upptill) valde jag att fokusera på enbart ett tyg till bandet, organsa tyget. En sak som framför allt gjorde det tyget mer lämpligt är det faktum att det är stretchigt och väldigt mjukt att ha mot nacken. Jag valde att fläta bandet som en detalj mot klänningens annars ganska raka detalrej. Gjorde det även i ett enda stycke då jag inte vill knyta det i nacken eller så utan nu trär bandet över huvudet. 

När väl axelbandet var på plats var jag så klar jag kunde bli med klänningen i nu läget. Har fortfarande kvar att bestämma längden på kjolen och fålla den men det kan jag som sagt inte göra förens jag köpt ett par skor så det får vänta. 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: