Balklänningen, överdelen!
Kategori: Allmänt
Så var det dags att börja med den riktiga balklänningen. Tyget hade jag hemma, tråden hade jag, dragkedja och mönstret (som ju nu redan var utklippt efter att jag sydde test-klänningen). Japp tänkte jag, nu kör vi! Men så lätt var det inte ändå.
Det förra tyget jag använde var grovt och jag behövde inte vara så precis då det inte vred sig något speciellt. Men nu hade jag att göra med ett sidentyg som är tunt, rörlig och riskerar att vrida sig och dra snett i klänningen om man inte är exakt med hur man lägger ut mönstret på tyget. Begrepp som "nap" och "Straight on grainline" var nya för mig och att hitta någon bra beskrivning var svårt. Hade det varit på svenska hade jag nog haft lättare att förstå men så var ju inte fallet. Läste på denna, denna och denna sidan och försökte mig också på en google translate som ni kan se här för att försöka förstå. Och visst jag blev klokare på begreppen men när det var dags att lägga ut tyget bad jag ändå om hjälp av min granne Kerstin igen för att vara säker på att det blev rätt.
Efter mycket mätande och pusslande (det är som att pussla när man försöker lägga ut bitarna på bästa möjliga sätt för att spara tyg och få allt åt rätt håll) så hade jag alla mina tygstycken och när Kersin gått hem klippte jag ut dem och nålade ihop dem två och två med rätsidorrna mot varandra. När jag gjorde den andra klänningen kunde jag ha ett enkelt lager av tyg men i och med att det här sidentyget är så ostabilt och även för att jag inte ville att några sömmar skulle synas på denna klänningen så valde jag att göra alla bitar dubbla och sy ihop dem och sedan vränga dem. På så vis döljer man alla sömmar och tyget får lite bättre struktur.





Här ovan ser ni bilder på de bitar som kommer sitta över bysten. Färdigsytt och vrängt så att inga sömmar ska synas. Har också pressat noga för att det skulle vara lättare att jobba med. Dock på väldigt låg värme för att inte riskera att förstöra tyget.


Sen var det "bara" att börja sy ihop de olika delarna. I och med att jag hade gjort allt en gång innan (test-klänningen) så gick det fortare den här gången och på överdelen och midjedelen behövde jag knappt ens använda mönstret denna gången.
Något jag däremot fick testa mig fram på med det här tyget var längden på stygnen. Jag insåg snart att de långa stygnen inte fäste så bra i det hala tyget så fick korta ner dem nästan så mycket som det gick för att få en hållbar söm. På bilden här under ser ni några olika test sömmar jag gjorde. Den mittersta blev den jag tillslut använde mig av.

Precis som på test-klänningen så ville jag ha min egen design på byst-partiet och gick därför ifrån original mönstret där och gick efter mina egna ritningar.

Så här (bilden ovan) skulle tyget egentligen sys ihop och sedan veckas lite. Men jag valde att i stället vika bort spetsarna och sy ihop dem på mitt eget vis så att jag fick en lodrät skärning framtill (bilden under).

Jag sydde ihop dessa bitar precis som på den förra klänningen och sydde sedan ihop dem med midje-delen (min klänning är skuren under bysten med ett band och sedan börjar kjolen) och bitarna till ryggen och sedan var jag klar med allt jag för tillfället kunde göra på överdelen!
Nästa inlägg kommer handla om kjol-delen!